Okinawa

Papp Gergő a Hosszú Élet Nyomában: 4. rész

A Hosszú Élet Nyomában sorozatunkban Papp Gergő az után nyomozott, hogy miért lehetséges az, hogy a világ egyes pontjain tovább élnek az emberek. Mi az, amit mi is tanulhatnánk tőlük? Ez egyik ilyen hely Okinawa szigete, Gergő ezúttal az ottani kultúra nyomába eredt.

Tanulságok:

Lazaság, stresszmentesség

Okinawára még a japánok is azt mondják: “Hát ott még a buszok is késnek!”. Márpedig a
késés, a szabályok nem pontos követése egyáltalán nem jellemző máshol Japánban.

Aktív időskor, generációk együttélése

Tipikus, hogy még 80 felett is aktívak, fittek és dolgoznak; ahogy az is elterjedt, hogy több generáció együtt él a családon belül.

80%-ig lakj jól

A japánok sok nyers halat, rizst, algát, zöldségeket fogyasztanak. De ezen felül még tartják magukat a “hara hachi bu” elvhez: csak 80 %-ig lakj jól. Vagyis ne edd túl magad.

Elfogadás, vendégszeretet

Okinawát háborúk, természeti csapások is sújtották. De az okinawaiakat mindezek nem törték meg, sőt: híresen elfogadók és vendégszeretők a helyiek.

Mozgás, társasági élet

A helyiek hosszú életében szerepet játszhat az is, hogy mérsékelt napi testmozgást végeznek valamilyen formában. Lehet ez kertészkedés, gyaloglás vagy a gateball.

Nyugdíj – hol van az még? Közelebb, mint gondolnád!

Lehet, hogy még igencsak távolinak tűnik ez az időszak, de ha majd abba a korba érsz, hálás leszel a mostani önmagadnak, amiért gondolt a jövőre. Legyél te is előrelátó, és nézd meg, hogyan alapozhatod meg a gondtalan nyugdíjas éveidet!

Tudj meg többet!

Érdekelnek további tippjeink?