Loma Linda

Papp Gergő a Hosszú Élet Nyomában: 5. rész

A Hosszú Élet Nyomában sorozatunkban Papp Gergő az után nyomozott, hogy miért lehetséges az, hogy a világ egyes pontjain tovább élnek az emberek. A kaliforniai Loma Linda különleges város nemcsak világszinten, de még az Egyesült Államokon belül is, hiszen az emberek átlagéletkora itt a legmagasabb az USA összes állama közül.

Nézzük, mit tanulhatunk tőlük!

Tanulságok:

Zöldségek és egy marék olajos mag minden nap

Loma Linda közössége nagyrészt vegetáriánus életmódot folytat. Emellett még alapszabály az is, hogy naponta, de legalább heti ötször fogyasztanak dióféléket.

Rendszeres, nem megerőltető mozgás

Minden nap kell mozogni valamit, de semmi olyat, ami túlságosan megizzasztana. Lehet ez sétálás, jóga, biciklizés – legjobb, ha mindezt a friss levegőn, napsütésben tesszük.

Napi 6-8 pohár víz

Az adventisták szerint 6-8 pohár – 60-70 %-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A víz mellett viszont semmilyen alkohol fogyasztása nem elfogadott Loma Lindán.

Közösséghez tartozás

A hét hetedik napján – ami nekik a szombat – tartják istentiszteleteiket, ezt a napot pihenéssel, a közösséggel együtt töltik.

Nyugodt, stresszmentes életvitel

Loma Lindán nem érzik magukat egyedül az emberek, a barátaikra mindig számíthatnak.
A stresszmentes életmódhoz ezen kívül biztosan hozzájárul a rendszeres szabad
levegőn, mozgással eltöltött idő is.

Nyugdíj – hol van az még? Közelebb, mint gondolnád!

Lehet, hogy még igencsak távolinak tűnik ez az időszak, de ha majd abba a korba érsz, hálás leszel a mostani önmagadnak, amiért gondolt a jövőre. Legyél te is előrelátó, és nézd meg, hogyan alapozhatod meg a gondtalan nyugdíjas éveidet!

Tudj meg többet!

Érdekelnek további tippjeink?