Ikária, Görögország

Papp Gergő a Hosszú Élet Nyomában: 2. rész

A Hosszú Élet Nyomában sorozat második részében ezúttal annak jár utána Papp Gergő, hogy mit tanulhatunk az ikáriai görögöktől. Ugyanis nem titok, hogy ezen a területen is az átlagnál tovább élnek az emberek. De hogy mi lehet az oka, azt ezúttal Kalliope mesélte el Gergőnek.

Tanulságok:

Kis mozgás a kiskertben

Egy kis gyomlálás, egyelés, ültetés – mind egy kis mozgással jár. Nem beszélve arról, hogy a saját kertünkből így friss bio zöldségek és fűszernövények kerülnek az asztalunkra.

Gyógyteák és relaxálás

Egy gyógytea mellett üldögélni egy kicsit napközben itthon sem elképzelhetetlen. Az élettani hatás mellett fontos ez amiatt is, hogy megtanuljunk hátradőlni néha a napi rohanásban.

Sok zöldség és közös evés

Amit megtudtuk Kalliopétól: salátából jöhet bármennyi, illetve a görögök soha nem esznek egyedül. Még ha valaki egyedülálló is, biztosan áthívja egy ismerősét vacsorázni.

Délutáni pihenés

Görögország-szerte, így Ikárián is teljesen elterjedt, hogy a könnyű napközbeni étkezés után ledőlnek egy kicsit pihenni az emberek.

Aktív közösségi élet

A görögök nemcsak együtt esznek, de sok mást is csinálnak közösen, amiben örömüket lelik: táncolnak, zenélnek vagy énekelnek rendszeresen.

Nyugdíj – hol van az még? Közelebb, mint gondolnád!

Lehet, hogy még igencsak távolinak tűnik ez az időszak, de ha majd abba a korba érsz, hálás leszel a mostani önmagadnak, amiért gondolt a jövőre. Legyél te is előrelátó, és nézd meg, hogyan alapozhatod meg a gondtalan nyugdíjas éveidet!

Tudj meg többet!

Érdekelnek további tippjeink?