Szardínia

Papp Gergő a Hosszú Élet Nyomában: 1. rész

Miért lehet az, hogy van öt hely a világon – nevezetesen Szardínia, Ikária, Costa Rica, Okinava és Loma Linda –, ahol kiemelkedően tovább élnek az emberek? Mit tudhatnak ők? Ez a kérdés minket sem hagyott nyugodni, ezért a híresen kíváncsi Papp Gergő segítségével utánajártunk, hogy mit tanulhatunk tőlük a hosszú életről.

Elsőként a Szardíniáról származó Daniele segített nekünk bepillantást nyerni az ő kis világukba, és a vele eltöltött nap elég tanulságosnak bizonyult.

Tanulságok

MOZGÁS CSEMPÉSZÉSE A HÉTKÖZNAPOKBA

Szardínián az emberek napi szinten gyalog vagy kerékpárral közlekednek, még idős korukban is. Ezt mi is könnyen a mindennapjaink részévé tehetjük.

SOK ZÖLDSÉG, MINŐSÉGI ALAPANYAGOK

A szardíniaiak viszonylag kevés húst fogyasztanak, helyette a zöldségeket helyezik előtérbe az étrendjükben. Ha eddig nem tettük, ideje több zöldséget csempészni az étrendünkbe.

NYUGODT ÉLETVITEL ÉS EGYENSÚLY

Lassítsunk a hétköznapokban! Miért ne mennénk egyik nap a sötét, zsúfolt metró helyett a BKV-hajóval a Dunán? A vonaljegy mindkettőre érvényes.

EGY KEVÉS VÖRÖSBOR

A magas flavonoid tartalmú vörösbor bizonyítottan rákellenes hatású, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is. A mértékletes borfogyasztás ezért jótékony hatású lehet.

IDŐTÖLTÉS A CSALÁDDAL

Szardínián a család az első. A rendszeres, örömteli találkozás a családtagokkal és a barátokkal a mindennapok része, és erre jó, ha mi is odafigyelünk.

Nyugdíj – hol van az még? Közelebb, mint gondolnád!

Lehet, hogy még igencsak távolinak tűnik ez az időszak, de ha majd abba a korba érsz, hálás leszel a mostani önmagadnak, amiért gondolt a jövőre. Legyél te is előrelátó, és nézd meg, hogyan alapozhatod meg a gondtalan nyugdíjas éveidet!

Tudj meg többet!

Érdekelnek további tippjeink?