Egy kis mozgás tényleg mindenkinek kell

A Generali EgészségPárbaj negyedik kihívása a SzöcskeLépcső volt. E kapcsán szeretnénk veletek megosztani néhány gondolatot a mozgás fontosságáról, és egészségmegőrző szerepéről.

Amikor fiatalok vagyunk, és csak úgy felszaladunk a negyedik emeletre egy szuszra, még meg sem fordul a fejünkben, hogy ez bizony nem lesz mindig így. Azonban ha fiatal korunktól kezdve beépítjük a rendszeres testmozgást az életünkbe, akkor biztosak lehetünk benne, hogy idősebb korunkban sem okoz majd gondot egy bevásárlószatyor – vagy még inkább egy unoka – felemelése.

Izmaink rugalmassága, ízületeink egészsége, a kiválóan működő anyagcsere, és nem utolsósorban a jó közérzet mind a rendszeres sport természetes velejárói. A szakértők heti 3-4 alkalommal 30 perc kardioedzést (vagyis olyan edzést, ami fejleszti a szív,- a légző,- és a keringési rendszer kapacitását) javasolnak akkor, hogyha valaki nem csak a kondícióján szeretne javítani, hanem az elhízást – és ezzel együtt a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, az emésztési problémákat vagy az ízületi bántalmakat – is szeretné elkerülni. Hogyha viszont az izomtömeg növelése a cél, akkor elegendő heti 2 alkalommal kardioedzést tartani.

Fontos azonban a fokozatosság! Nem ajánlott a testmozgást hirtelen, egyik napról a másikra, és túlságosan megterhelő módon elkezdeni. Ez nagyon veszélyes lehet, ugyanis megnövelheti a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát, és akár sportsérülésekhez is vezethet. És ami még nagyon fontos: soha ne feledkezzünk meg a megfelelő nyújtásról sportolás után!

Tippjeink a sportos élet elkezdéséhez:

Ne olyan mozgásformát válassz, ami divatos,

hanem olyat, amit igazán szeretsz csinálni

Mindig a lépcsőt válaszd lift helyett

Ha nincs napi félórád, csak mondjuk 20 perced, akkor is csinálj valamit.

Pl. a film közbeni reklámblokk alatt pont meg tudsz csinálni néhány erősítő gyakorlatot

Próbálj társat találni a sporthoz, barátot, barátnőt, rokont.

Így jobban tudjátok majd motiválni egymást is

Az egészségemért és a betegellátásért is küzdenem kell?

Igen és nem! Ahhoz, hogy fitt legyél, igenis tenned kell, de ha valamiért orvosi kezelésre lenne szükséged, azt gyorsan és zökkenőmentesen elérheted velünk. Hogyan? Az egészségbiztosításunk segít ebben.

Tudj meg többet!

Érdekelnek további tippjeink?