Egy marék mandula csodálatos hatása

A Generali EgészségPárbaj utolsó kihívása a MandulaNullkezes. Ebből az írásból megtudhatsz egy csomó érdekes dolgot az olajos magvak koronázatlan királynőjéről: a manduláról.

A mandula a dió utána a legismertebb olajos mag, ami széleskörben ismert, és viszonylag gyakran fogyasztjuk. De vajon mennyire gyakran és milyen mennyiséget kellene ennünk belőle, hogy igazán kifejthesse pozitív
hatását a szervezetünkre?

A mandula kiváló B1-, B2-, B6,- és E-vitamin forrás, ásványi anyagai közül a káliumot, kalciumot és a magnéziumot kell kiemelni, nyomelemei közül pedig a vasat, a mangánt és a cinket. Fontos tudnivaló a manduláról még, hogy belső, barna maghéja magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik. Ez védi meg a magbél olaját a megavasodástól és a légköri oxigéntől. Emiatt, és finom íze miatt sem érdemes tehát eltávolítani róla. Az sem mindegy, hogyan tárolod a mandulát. Ha nem a hűtőben, viszonylag magas páratartalom mellett tartod, akkor könnyen megavasodhat.

A mandula különösen gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét. Ez az egyik oka annak, hogy a tanulmányok szerint a mandula rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

És hogy mennyit érdemes enni belőle ahhoz, hogy éreztesse jótékony hatását és ezzel hozzájáruljon egészségünk megőrzéséhez? A szakértők szerint már napi egy marék mandula biztosítja a napi vitamin-, ásványianyag- és fehérjeszükségletet.

Mandula-tippek:

Ha rád tör a délutáni álmosság,

ne a csokihoz nyúlj, hanem ropogtass el néhány szem mandulát

Bármilyen salátát könnyen megbolondíthatsz

néhány szem pirított mandulával

A szeletelt mandula kiváló levesbetét is lehet

Ha a süteményekben helyettesíted a búzalisztet mandulaliszttel,

egészen más ízt és állagot kapsz

Az egészségemért és a betegellátásért is küzdenem kell?

Igen és nem! Ahhoz, hogy fitt legyél, igenis tenned kell, de ha valamiért orvosi kezelésre lenne szükséged, azt gyorsan és zökkenőmentesen elérheted velünk. Hogyan? Az egészségbiztosításunk segít ebben.

Tudj meg többet!

Érdekelnek további tippjeink?